Zgodovinski oris

ZAKONSKA SKUPINA ČRENSOVCI je bila ustanovljena v septembru 2004. Prva leta je skupino sestavljalo pet zakonskih parov in župnik, danes pa skupino sestavljajo štirje pari in župnik. Skupina dela po programu Družina in življenje. Srečuje se enkrat na mesec, v župnijskem domu.

Vse od začetka delovanja zakonska skupina organizira vsakoletno srečanje zakonskih jubilantov. Nekajkrat pa je v župnijskem domu organizirala prireditev Družina poje.

V začetku septembra 2007 so se člani zakonske skupine pridružili slovesnemu začetku ob letu družine, ki je potekal pri Sv. Duhu na Stari gori. Tam je naša zakonska skupina sodelovala z molitvijo in s pesmijo. Pri molitvi so sodelovali vsi člani zakonske skupine, s pesmijo pa družini Lebar in Duh iz Srednje Bistrice. Na župnijski ravni pa smo v letu 2007 organizirali več srečanj z zakonci. Na srečanjih smo jim približali delovanje zakonskih skupin.

V župnijskem listu, v pridigah in na drugih srečanjih, smo si veliko prizadevali, da bi bili zakonci in družine v središču naših misli, pogovorov in konkretne pozornosti. Pri vseh svetih mašah smo skupno molili za družine, posebej pa smo posvetili zakoncem in družinam oktobrsko molitev rožnega venca, adventno in božični akcijo Marija potuje po naših družinah ter božično devetdnevnico, križev pot v postu in šmarnično pobožnost v maju.

Tudi  dekanijski pastoralni dan, ki je potekal 27. aprila v Črensovcih, je sledil temu cilju, saj je potekal pod geslom: Družina – lepo je biti skupaj. V spoznavnem, molitvenem in družabnem srečanju se je dejansko vse to potrdilo, da je resnično lepo biti skupaj, da se v tem uresničuje družinsko življenje. Udeležili smo se tudi Slovenskega pastoralnega dne v Celju. Družina Gabor iz Dolnje Bistrice je sprejela podobo Sv. družine, ki je potovala po družinah in zbirala družine k molitvi, pogovoru in medsebojnemu druženju.

Čeprav si obstoječa zakonska skupina veliko prizadeva, da bi še ustanovila kakšno skupino, pa ji do danes še ni uspelo.

Zato vabimo vse zakonce iz naše župnije, da se opogumijo za skupno druženje in poglabljanje zakonskih vrednot ter ustanovijo z župnikom še kakšno zakonsko skupino.