Miklavževo proščenje na Dolnji Bistrici – december 2013

Večletna želja naših vaščanov se je uresničila v letu 2012, ko smo ob prazniku sv. Miklavža, 6. decembra, po 70-letih ponovno obhajali proščenjsko slovesnost. V župnijski kroniki Črensovci beremo: »Na pokopališču je vzidana mala kapelica v čast sv. Nikolaju, na straneh sv. Nikolaja sta podobi Srca Jezusovega in Marijinega. Do leta 1942 je bilo na dan 6. decembra sv. maša in proščenje.« Nato pa so proščenje prestavili na toplejši čas, na nedeljo ob prazniku Srca Jezusovega. Tako je še danes.

Miklavževo proščenje, kot drugo proščenje na Dolnji Bistrici, je sedaj vedno na sam god sv. Miklavža. Na to proščenje smo se letos vaščani pripravljali z velikim veseljem. V gasilskem domu smo organizirali posebno delavnico izdelovanja posebnih darilnih zakladov, ki jih je delil sv. Miklavž vsem navzočim.

Najprej je bila sv. maša, ki jo je vodil župnik Ivan Krajnc. V kratki pridigi je orisal sv. Miklavža kot moža izredne dobrote in ljubezni ter nas povabil, da ga naj tudi mi posnemamo v naši dobroti in ljubezni. Pri sv. maši je pel Starejši CMPZ iz Črensovec, z uvodi in prošnjami pa so sodelovali vaščani. Ob koncu sv. maše, po blagoslovu in sklepni pesmi, se je pripeljal sv. Miklavž s kočijo. Vozil ga je vaščan Martin Gjerek. V pozdravnih besedah je sv. Miklavž izrazil veliko veselje in zahvalo za to, da vaščani lepo skrbimo za njegovo »hišico« – kapelo. Nato nam je dejal, da si je izbral za življenju najlepšo poslanstvo, poslanstvo dobrote in  ljubezni ter nas povabil, da ga naj posnemamo. Ob koncu nas je sv. Miklavž povabil, da naj skupaj z njim zmolimo Očenaš. Po molitvi je sv. Miklavž osebno delil svoje darove vsem navzočim.

Ob šotoru, ki so ga vaščani postavili za to proščenjsko slovesnost, se je družabno srečanje nadaljevalo. Ob domačih sladkih dobrotah, ki so jih vaščani spekli, so ponudili tudi »pajani kruh« in pečene kostanje. Tudi domače kapljice ni manjkalo.

Ob sklepu druženja, je župnik blagoslovil skupni adventni venček, ki so ga vaščani, za letošnji adventni čas, prvič spletli in postavili na križišču pred kapelo.