Zgodovinski oris

V letu 1994, na prvo adventno nedeljo, 27. novembra smo v župniji Črensovci uvedli ljudsko pobožnost Marije Romarice, ki potuje po naših družinah. Nabavili smo šest Marijinih kipov in jih izročili šestim dekletom, za vsako vas po en Marijin kip. Kaplan Ivan Krajnc jim je podelil blagoslov in verniki so se z veseljem oprijeli te pobožnosti.

Že prvo leto se je pokazalo, da je adventni čas prekratek, da bi lahko Marija obiskala vse zainteresirane družine v svoj dom, zato smo sklenili, da bo ta pobožnost v naslednjem letu potekala vse do praznika Gospodovega darovanja v templju – do svečnice.

Ker navadno ljudje doživijo ob takšnih pobožnostih lepe stvari, imajo družine priložnost, da to zapišejo v poseben spominski zvezek, ki ga hranimo v pastoralnem arhivu, skupaj s spominskimi zvezki prejšnjih let.

Marijina podoba ostaja pri hiši samo en dan, zato gostitelji povabijo k molitvi tudi svoje sosede, sorodnike in prijatelje. Pri mnogih družina se zato zbere veliko ljudi, ki skupaj molijo, pojejo in se družijo v krščanskem duh.