Zgodovinski oris

CERKVENI MEŠANI PEVSKI ZBOR FRANCETA CIGANA ČRENSOVCI, ki deluje v okviru Zavoda Svete družine Črensovci, je pričel delovati novembra leta 1995 pod vodstvom organistke Katje Kovač in zborovodkinje Edite Žalik. Septembra 2007 sta zbor prevzela Katja Kovač kot zborovodkinja in Danijel Kovač kot organist. Danes v zboru prepeva 21 pevcev iz vasi Trnje, Žižki, Beltinci, Dolnja Bistrica in Črensovci.

Da je naša pesem naučena in bolj ubrana, imamo organizirane pevske vaje enkrat tedensko, ob večjih slovesnostih pa so tudi dodatne pevske vaje. Dvakrat na leto organiziramo intenzivne vaje, saj na ta način duhovno, pevsko in družabno poglobimo naše skupne vezi.

Petje pri jutranjih nedeljskih mašah in sodelovanje pri večjih slovesnostih v naši župniji ni edina naloga, ki si jo je zbor zadal. V petnajstih letih delovanja zbora smo se vključevali tudi med pomembne kulturne dogodke v naši občini, pa tudi izven (Madžarska, Srbija), še posebej smo se povezali s Krščansko kulturno zvezo v Celovcu in sodelovali na nekaj njihovih prireditvah (Koroška poje, …). Zbor se od leta 1999 redno udeležuje revije cerkvenih pevskih zborov lendavske dekanije, dvakrat smo prepevali na reviji še takratne mariborske škofije, z nastankom murskosoboške škofije pa sodelujemo tudi na teh revijah.

Nepozabni so spomini na petje po ulicah večnega mesta ob svetoletnem romanju v Rim in petje v 1300 članskem zboru na Evharističnem kongresu v Celju junija 2010. V letu 2010 smo pevci praznovali že 15 let našega delovanja. To smo zaznamovali s koncertom z naslovom Evharistija – ljubezen, ki postane poslanstvo, kot gostje pa so nastopili tudi člani Mešanega pevskega zbora Marije pod logom iz župnije Turnišče.

Če se oziramo nazaj, smo veliko lepega skupaj preživeli in doživeli ob naših skupnih srečanjih na pevskih vajah, pri mašah, različnih gostovanjih, romanjih … Zato lahko rečemo, da nas je in nas še glasba vedno razveseljuje, nas opogumlja, nam pomaga k zbranosti, v življenjskih preizkušnjah pa nam je opora.