Posvet mladih z misijonarjema v pripravi na misijon – 27. november 2013

V sredo, 27. novembra 2013, smo imeli župnik, kateheti in predstavniki mladih skupni posvet s p. Ivanom Hočevarjem in p. Miranom Žvanutom o pripravi na misijon 2014, s poudarkom na mladih.

Prvi del večera je potekal v prostorih Katoliškega študentskega centra Sinaj. Najprej nam je p. Ivan Hočevar na kratko predstavil center Sinaj in poslanstvo, ki ga opravljajo jezuiti. Nato pa je spregovoril o pomenu misijona za župnijo. Med drugim je poudaril, da je »misijon za župnijo čas duhovne poglobitve, čas duhovnih vaj za vso župnijo.« Nato je predstavil še različne oblike duhovnih vaj in povabil, da bi naj mladi že v času priprave na sv. misijon opravili večdnevne duhovne vaje. Take duhovne vaje bi nam pomagale, da bi z večjo, prepričljivo in duhovno poglobljeno besedo zmogli motivirati čim več mladih za vključitev v milostne dni sv. misijona. P. Miran pa je izpostavil pomen Svetega pisma za mlade in povabil, da bi morali v tem letu pripeljati k Svetemu pismu čim več mladih.

Nato pa smo mladi in kateheti spregovorili o naših pogledih na naše življenje in življenje drugih mladih. Ugotovili smo, da moramo najprej mi mladi, ki dejavno sodelujemo v župniji, dati večji poudarek na medsebojni povezanosti, zaupanju in duhovni poglobitvi. Predvsem nam je bila všeč ideja, da bi se mladi naučili nekaj novih oblik molitve, kot je meditacija, molitev s Svetim pismom in podobno.

Ko smo se pogovarjali o drugih mladih, smo kaj hitro ugotovili, da je mlade nadvse težko motivirati za verske stvari. Sprejeli smo nekaj sklepov za čas, ki je pred nami:

-         odprli bomo posebno skupino na Facebooku in vanjo povabili čim več mladih iz naše župnije. Pri duhovni usmeritvi nam bosta pomagala misijonarja;

-         v soboto, 14. decembra 2013, v času tridnevnice pred praznikom posvetitve župnijske cerkve, bomo organizirali srečanje z misijonarjem za vse mlade iz naše župnije;

-         v mesecu januarju in februarju 2014 bomo organizirali po vaseh družabna srečanja za mlade in jih medsebojno povezali.

V drugem delu večera smo se udeležili študentske sv. maše, ki je bila v cerkvi sv. Magdalene v Mariboru. Sv. mašo je vodil p. Miran, somaševala pa sta p. Ivan in naš župnik Ivan. Pri maši je pel študentski bend. Med pridigo je p. Ivan govoril o daru vere, ki smo ga prejeli. »Za ta dar moramo biti hvaležni. Bog nas vedno usliši.« V prispodobi je še dejal: »Mi včasih prosimo Boga, naj nam podari »čokolado«, Bog pa nam daje »hruško«. Zakaj? Zato, ker je tako dobro za nas, ker bi nam čokolada morda škodovala, hruška z vitamini pa nam pomaga k zdravju. Na takšen način nas Bog usliši, ker je tako najboljše za nas!«

Pri sv. maši smo tudi dejavno sodelovali s prošnjami, pesmijo in molitvijo.

Z novimi spoznanji, spodbudami in duhovno močjo smo se vrnili domov.

In zdaj je čas, da začnemo z delom!