Blagoslov malih živali – september 2013

Na pobudo člana Društva gojiteljev pasemskih malih živali Odranci g. Ivana Fekonja, ki je član gospodarskega sveta in naš faran, smo v nedeljo, 29. septembra 2013, v župnijski cerkvi v Črensovcih, blagoslovili male domače živali. K blagoslovu smo povabili vse ljudi dobre volje naše črensovske župnije in jih prosili, naj prinesejo s seboj k sv. maši tudi svoje domače ljubljenčke, ki jih bo župnik na koncu sv. maše blagoslovil. Odziv je bil odličen. Otroci so pred sv. mašo, skupaj s svojimi starši, prinašali pred oltar svoje domače ljubljenčke. Člani Društva gojiteljev pasemskih malih živali Odranci pa so pripravili priložnostno razstavo zunaj pred cerkvijo.

Na začetku sv. maše, ki je bila ob 7.30 uri, je župnik Ivan Krajnc v pozdravnih besedah izrazil veliko veselje, da je prišlo do te slovesnosti in do blagoslova malih domačih živali. Zahvalil se je članom društva za pobudo in navzočnost. Med pridigo je postavil pred vse nas zgled sv. Frančiška Asiškega in njegovega odnosa do Božjega stvarstva. Ob zgodbi “Sv. Frančišek in Gubijski volk,” je župnik posebej povabil vse navzoče, da naj vzpostavimo pravi ljubeči odnos do živali. Posebej je otroke opozoril, da je naj skrbijo za svoje domače ljubljenčke in naj pazijo, da bodo živali imeli vedno dovolj hrane in vode ter da bo vse čisto, da se bodo domače živali prijetno počutile med njimi. Nato je župnik v drugem delu pridige opravil krajši pogovor s predsednikom društva g. Karlom Horvatom in s članom društva g. Ivanom Fekonjem.

Na koncu sv. maše, ki je potekala v znamenju hvaležnosti za božje stvarstvo, je župnik povabil vse otroke k svojim domačim ljubljenčkom. Nato je vse blagoslovil in povabil , da naj prihodnje leto še z večjim navdušenjem in s hvaležnostjo obhajamo, praznik blagoslovitve domačih malih živali.

Nato je župnik pred cerkvijo še blagoslovil razstavljene domače pasemske živali, ki so jih razstavljali člani imenovanega društva. Na koncu blagoslova je župnik, v znamenju veselja in hvaležnosti za blagoslov, spustil v zrak belega goloba.