Priprava na prvo sv. obhajilo

V naši črensovski župniji poteka priprava na prvo sv. obhajilo v tretjem razredu osnovne šole. V tem letu se veroučenci srečajo z Jezusom kot tistim, ki se srečuje z ljudmi, jih poučuje, ljubi, vzgaja in dela čudeže ter jim pomaga v vseh življenjskih situacijah. Ob Jezusovi človeški naravi, otroci še posebej občudujejo njegovo božansko naravo in mu vse bolj zaupajo. V tem raste njihova vera in zaupanje v Jezusa. Ob cerkvenem letu Jezusa še posebej spremljajo in z njim vzpostavljajo svoj prijateljski odnos.

V pripravi na prvo sv. obhajilo dajemo sledeče poudarke:

–         Osebna in skupna molitev. Otroke navajamo pri verouku k osebni molitvi, ki naj bo zjutraj in zvečer, pred jedjo in po jedi. Starše in otroke posebej spodbujamo k družinski molitvi. Mesec oktober je prav temu posvečen. Pri verouku in v nedeljo pred sv. mašo otroci sodelujejo z molitvijo rožnega venca.

–         Otroci redno obiskujejo nedeljsko in praznično sv. mašo. Od časa do časa tudi oblikujejo sv. mašo s svojim posebnim dejavnim  sodelovanjem (s pesmijo, prošnjami, zahvalami, uvodi…).

–         Življenje s cerkvenim letom:

*Adventni čas kot priprava na božič. V tem času se otroci z Marijo pripravljajo na božič. Družine so povabljene, da sprejmejo v svoj dom Marijo Romarico. Otroci se vključijo v misijonsko akcijo Otroci za otroke in ob adventnem koledarju poglabljajo svoje molitveno življenje in življenje dobrih del. V božični devetdnevnici sodelujejo pri sv. maši.

*Božični čas z blagoslovom otrok. Prav na božič je posebna božična sv. maša z blagoslovom otrok. V božičnem času so otroci povabljeni, da se vključijo med kolednike in sodelujejo v tako imenovani trikraljevski akciji.

*Postni čas z molitvijo križevega pota. Pri verouku in ob nedeljah molijo in sodelujejo pri križevem potu.

*Velikonočno tridnevje in velika noč, z velikonočnim časom. Prvoobhajanci posebej sodelujejo na veliki četrtek pri večerni sv. maši. Župniku pomagajo pri umivanju nog dvanajsterim možem, sodelujejo pri sv. maši in na koncu prejmejo blagoslovljen kruh, ki ga ponesejo domov in ga razdelijo med domače.

Na veliko soboto se udeležijo molitvene ure pri božjem grobu.

V velikonočnem času opravijo duhovne vaje.

–         Prva sv. spoved je vedno ob sklepu duhovnih vaj. Pri tej slovesnosti sodelujejo tudi starši.

–         Šmarnična pobožnost v mesecu maju. Vsi prvoobhajanci so povabljeni, da redno obiskujejo šmarnično pobožnost ter dejavno sodelujejo pri shodu v čast Fatimski Materi Božji.

–         Praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Ta dan so pri sv. maši in sodelujejo pri evharistični procesiji s cvetjem.

–         Dan pred praznikom prvega sv. obhajila poteka slovesnost spokornega bogoslužja, s spovedovanjem prvoobhajancev , staršev, botrov in vseh domačih.