Priprava

PRIPRAVA NA SV. BIRMO V NAŠI ŽUPNIJI

-         Daljna priprava na sv. birmo se začne v četrtem razredu verouka in poteka do vključno šestega oz. sedmega razreda. V tem času so veroučenci povabljeni, da se s pomočjo staršev in katehetov oz. katehistov in katehistinj vključijo v eno izmed župnijskih skupin. Na razpolago so sledeče skupine: ministrantska, pevska, misijonsko koledniška, skavtska, karitas in Slomškovo bralno priznanje.

-         Bližnja priprava na sv. birmo se začne v sedmem ali osmem razredu verouka, odvisno od tega, kdaj je v župniji slovesnost sv. birme. V tem času potekajo ob rednem verouku tudi sledeče aktivnosti:

a)     Prvo leto, od januarja do vključno maja, birmanci obiskujejo prve sobote, pri katerih odkrivajo lepoto Marijinega življenja, njeno vero in njeno predanost Bogu. Vsak mesec opravijo sv. spoved, se na prvo soboto udeležijo sv. maše ter se pred Najsvetejšim izročijo Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. V tem letu oblikujemo birmanske skupine, s katerimi se zavestno vraščajo v župnijsko občestvo in postajajo vse bolj dejavni člani župnijskega občestva. Posebna poglobitev vere za birmance so duhovne vaje, ki jih opravijo v župnijskem domu.

b)    Drugo leto, od septembra do slovesnosti sv. birme (odvisno od datuma), obiskujejo birmanci ob rednem tedenskem verouku, tudi birmanske skupine in devet prvih petkov. Ob prvih petkih redno opravljajo sv. spoved, so pri sv. maši, prejmejo sv. obhajilo in se vsak mesec izročijo Jezusovemu Srcu.

-         Neposredna priprava na sv. birmo se začne z duhovnimi vajami, z obiskovanjem birmanske devetdnevnice in srečanje z birmovalcem.

-         Datum slovesnosti sv. birme je odvisen od škofije in usklajevanju datumov za vso škofijo. Zato je lahko slovesnost sv. birme v aprilu, maju ali juniju.