Zgodovinski oris

V veroučnem letu 2000/2001 smo začeli v naši župniji s Slomškovim bralnim priznanjem (SBP), ki ga je uvedla v škofiji Pastoralna služba v Mariboru. V to skupino so se začeli vključevati tudi otroci iz naše župnije, predvsem tisti otroci, ki so radi brali knjige. Prva voditeljica Slomškovega bralnega priznanja v naši župniji je bila Andreja Sever, ki je to poslanstvo opravljala deset let.

V župnijskem listu v novembru 2000 je takratni kaplan in sedaj župnik Ivan zapisal: »V Slomškovo bralno priznanje so se v tem letu že vključili nekateri veroučenci, ki sedaj pridno berejo dobre knjige. Vabimo še druge, da se jim pridružijo.«

Srečanja članov SBP so bila ob sobotah in sicer v Črensovcih ob 9. uri in na Gornji Bistrici ob 11. uri.

Podelitev prvih priznanja SBP za leto 2000/2001 je bilo v nedeljo, 18. novembra 2001, pri sv. maši v Črensovcih in na Gornji Bistrici.

In tako se je iz leta v leto nadaljevalo. V SBP se je vključevalo vedno več veroučencev.

Za člane SBP je voditeljica Andreja Sever pripravila kar nekaj odmevnih srečanj, posebej z Andrejo Štumpf, ki je voditeljica SBP na škofijski ravni ter pisateljico Berto Golob. S slednjo so se srečali kar dvakrat in sicer v februarju in septembru 2004.

V župnijski kroniki v jeseni 2004 je župnik Ivan zapisal: »Četrto leto sodelovanja otrok pri SBP v naši župniji je za nami. V tem letu je bilo skoraj osemdeset otrok vključenih v branje knjig z versko vsebino. Prebrali so tri knjige, po lastni izbiri. Ko so knjigo prebrali, so vsebino predstavili voditeljici Andreji Sever, v besedni ali likovni obliki. Priznanje so prejeli iz rok pisateljice Berte Golob, ki je bila med nami kot osrednji gost večera. To je bilo v nedeljo, 5. 9. 2004.«

Člani SBP pa so se tudi nekajkrat udeležili vseslovenskega srečanja članov SBP na Ponikvi in Slomu. Iz leta 2006 so sledeče slike.

Z leti je bilo uvedeno tudi zlato priznanje za prebrano četrto knjigo.

V veroučnem letu 2011/2012 prevzame voditeljsko vlogo v SBP Marija Sarjaš, ki je postala tudi hkrati voditeljica Kleklove župnijske knjižnice.