Vaška kapela

Kapela Marije Pomočnice na Srednji Bistrici.

Je najstarejši sakralni objekt v župniji Črensovci, saj je bila zgrajena v letu 1849. Iz zgodovinski virov vemo, da je ta kapela pripadala vaščanom iz Srednje in Gornje Bistrice. Enkrat na leto, navadno 21. novembra, na god Darovanja Device Marije, ki je bila zavetnica te kapele, se je tukaj darovala sv. maša.

Župnijska kronika pa tudi zapisuje, da so si leta 1945 »izvolili za patrona te kapele« sveta brata Cirila in Metoda. Za »proščenjski« dan pa nedeljo po godu sv. Cirila in Metoda.

Toda zob časa, ki je v svoji zgodovini večkrat načel zgradbo in njeno opremo, se je posebej pokazal v letu 1954, ko so imeli v svoji sredi popolnoma uničen Marijin kip. To je opazil tamkajšnji rojak Jožef Kreslin, salezijanski duhovnik, ki je svojim rojakom svetoval, da namesto starega propadajočega kipa nabavijo nov kip Marije Pomočnice. Za to zamenjavo so se vaščani hitro navdušili, kajti že nekaj let prej so v tej kapeli obhajali osrednji »proščenjski« dan na praznik Marije Pomočnice. Da pa je odločitev povsem dozorela, je pripomoglo tudi praznovanje Marijinega leta, ki se je prav v letu 1954 praznovalo. Kip Marije Pomočnice, ki je narejen iz mavca, je delo salezijanske delavnice v Zagrebu. Kapela ima tudi zvon, ki je posvečen Mariji Pomočnici in ga od leta 1977 poganja avtomatska naprava.

V letih 1984/85 je bila kapela ponovno temeljito obnovljena. V avgustu 1985 je bil tudi poslikan strop kapele, delo salezijanskega sobrata Cirila Jeriča. Ker je potrebno neprestano skrbeti za lepoto tega svetišča, so v letu 1997 vaščani ponovno obnovili kapelo.

Po drugi svetovni vojni je ta kapela služila za poučevanje verouka, v osemdesetih in devetdesetih letih, ko je bila zgrajeni cerkev in veroučna učilnica na Gornji Bistrici, se je v tej kapeli poučeval verouk samo še za otroke prvih in drugih razredov vseh treh Bistric. Leta 1992 so se vsi otroci preselili v veroučno učilnico na Gornjo Bistrico.

V svoji zgodovini se je tukaj darovala sv. maša enkrat na leto, na dan »proščenja«, vedno pa tudi ob pogrebih. Od leta 1993, ko se je zgradila mrliška vežica, se pogrebna sv. maša ob pogrebu daruje v vežici. Tukaj pa se daruje sv. maša na sam god Marije Pomočnice in na proščenjski dan, ki je v nedeljo, lahko je lahko kakšen dan pred godom ali po njem.